Fokhagymás sertéscsíkok jó borsos sajtmártással, rozamringos burgonyával
Jó ebédhez szól a nóta!
FOKHAGYMÁS SERTÉSCSÍKOK JÓ BORSOS SAJTSZÓSSZAL, ROZMARINGOS BURGONYA, KI NE SZERETNÉ EZT A KOMBINÁCIÓT?
Valami különlegeset készítenél? Vasárnapi ebédhez remek választás ez a saját receptem, fogyasszátok egészséggel, a végén mindenképpen nézzétek meg a borajánlót, így lesz egészen különleges az ebédetek, vacsorátok! Ahogy minden receptnél, itt is elmondom, hogy nem muszáj mindent így csinálni, eljárhatsz teljesen máshogy is, tehetsz bele szárított fűszereket, vagy bolti paprikakrémet, de egyszer mindenképp ki kell próbálnod ezt a verziót, hisz minden házilag a legjobb!
Hozzávalók: (4 főre)
- valamilyen állati zsíradék, (NEM OLAJ!) én pl. libazsírt használtam, de jó a sertés- kacsa- vagy mangalicazsír is
- 8 szem közepes burgonya
- petrezselyem, lehetőleg friss
- 5 gerezd magyar, lehetőleg makói fokhagyma, vagy saját termesztésű fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- saját készítésű paprikakrémünk (elkészítés: lásd másik receptben)
- ízesítés: bors, só, 1 db paradicsom, fél sárga paprika, 1 szár szárítatlan, friss rozmaring, majoranna
- szószhoz: tej, liszt, magyar vaj, só, bors, gouda sajt
- hús: lehet sertéslapocka (lényeg, hogy ne száraz hús legyen, pl: comb), de amit igazán ajánlok és sokkal finomabb, sokkal olcsóbb: lehet venni a henteseknél, vagy piacon sertés húsos csontot. Erről a csontról fejtsük le a húst, ahogy csak tudjuk (elég sok szokott lenni rajta), de van, hogy magát a lefejtett húst is eladják, bár ilyet nem sok helyen látni. A csontot tegyük el a fagyasztóba, később jó lesz húslevesnek. A lefejtett húsokat vágjuk csíkokra. Ez a típusú hús nagyon ízletes, viszont előfordul, hogy lehet benne csont, vagy nagyon zsíros rész, ezeket ízlés szerint vágjuk ki, én mondjuk szeretem, ha van zsírosabb rész is rajta, hisz pont ez fogja megadni az ételünk ízét.
k
Elkészítés menete:
A burgonyát megmossuk alaposan, majd feltesszük egy fazék vízbe főni héjastól, fedő alatt. Közben elkezdjük a többi feladatot csinálni, de figyeljünk rá, hogy ha felforr a krumpli, akkor mindenképpen vegyük le takarék lángra.
A hús az előzőek alapján akkor már fel van csíkozva. A hagymákat is felvágjuk (apró kockákra), a fokhagymákat átnyomom fokhagymanyomón, majd beleteszem addig egy kis pohárba. Felvágom a paradicsomot 3 részre, a paprikát is nagyobb darabokra, úgy is el fog főni benne. (Ha csirkével dolgoznátok, akkor ezeket kisebbre szeljétek, mert az hamarabb puhul, így kevesebb ideje marad a zöldségeknek elfőni. ) A sajtot lereszeljük és beletesszük egy kis tálba addig.
Ha mindennel előkészültünk, akkor melegítsünk fel egy nagy evőkanál zsírt egy fazékban (nem kell, hogy teflonos legyen a fazék, mert pont a pirítás lesz az étel lényege, a teflonban pedig nem fog megfelelően pirulni). Mindenképpen legmagasabb fokozatra tegyük, ha más sistereg a zsír, akkor mehet rá a hús. Ezt pár perc alatt pirítsuk át, ha kifehéredett, akkor vegyük ki a húst egy másik tálba és tegyük félre. (Azért van szükség erre, hogy a hús magába zárja az ízeket a nagy hőfok miatt).
A lábosban most láthatjuk, hogy oda van pirulva a hús, ami lejött róla, és minimális zsiradék maradt a lábosban. Ez így nekünk teljesen jó, semmiképp se mossuk el az edényt! Tegyünk még rá egy kis zsírt, vagy vajat szükség esetén (ha már teljesen száraz lenne a lábos), majd tegyük bele az átnyomott fokhagymát. Itt nagyon kell vigyázni, hogy ne égjen meg a fokhagyma, tehát vegyük kisebb lángra és úgy pirítsuk! Kb 1 perc alatt megpirul, folyamatos kevergetés mellett.
Ha ez kész, akkor tegyünk hozzá a házi készítésű paprikakrémből 2 teáskanállal. (Itt figyeljünk, hogy mindenképpen tiszta kanállal nyúljunk bele, mert megromolhat a paprikakrém!)
Ezt is elkeverjük gyorsan, majd kicsit húzzuk is félre, nehogy megégjen. Hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot, paprikát, majd felöntjük nagyon kevés vízzel. (kb. 2 dl), és ezt a szaftot fogjuk ízesíteni: só, bors, ízlés szerint, kevés majoranna.
Ezek után visszatesszük a húst, majd elkezdjük lassú tűzön fedő alatt párolni. Inkább csak párolódjon, ne főjön, tehát javaslom, hogy mindig kicsi vizet adjunk hozzá, semmiképp sem egyszerre sokat!
Közben a krumpli valószínűleg megfőtt (kb 1-1,5 óra kell neki), nézzünk rá közben.
Készítsük el a sajtmártást: Tegyünk kisebb teflon edénybe magyar vajat, kb 5 cm vastagon vágjuk le, súlyra nem mértem le pontosan, de ennek nincs is jelentősége, hisz maximum krémesebb lesz. Ezt melegítsük fel olyan közepes lángon, adjunk hozzá 1 evőkanál lisztet. Ezt pirítsuk egy darabig, de vigyázzunk, meg ne égjen. Ha csomómentesre kevertük, akkor felöntjük tejjel. Itt sincs pontos mennyiség, mert ez több mindentől is függ, célszerű érzésből csinálni, nyilván ehhez nagyobb rutin kell, ezért megpróbálom leírni egyszerűbben, mindig úgysem fogsz méricskélni a konyhában. Szóval a lisztes keveréket lepje el a tej teljesen, úgy jó lesz, de később még úgyis adunk hozzá. Ez most elég rosszul néz ki, és csomósnak tűnik, de ne aggódj! A csomók eltűnnek majd. Folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főzd össze. Ha már teljesen krémes mártást kaptál, akkor ízesítünk: só, bors ízlés szerint. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd további 4-5 percig főzzük. Ha már látod, hogy összerottyant, akkor jó, vedd le a tűzről.
Közben már a burgonya biztosan megfőtt. Ha villával beleszúrsz és puha, akkor jó. Ezt megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Kevés olivaolajat serpenyőben felhevítünk (max lángon), mellé tegyünk egy szár saját termesztésű rozmaringot. Ezt majd ki fogjuk venni, tehát ne vágjuk össze. A burgonyát jól megpirítjuk a rozmaringízű olivaolajban (közben figyeljünk arra, hogy inkább csak rázogassuk, ne kevergessük, mert könnyen összetörik). Ha ez megvan, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A húst is közben öntögetni kellett vízzel, remélem, hogy nagyon finomra sikerült.
Tálalás: szedjünk krumplit a tányér közepére, majd halmozzuk rá a húst, és aki ahogy szereti, a mártást mellé vagy rácsurgatva is lehet fogyasztani. Szórjuk meg friss petrezselyemmel. Ha minden kész van, akkor válasszunk italt mellé!
BORAJÁNLÓ:
Mivel sertés ételről van szó, egy sajtos körítéssel, mindenképpen valamiféle borkülönlegesség illik hozzá.
Szívből ajánlom a Bencze Birtok borát: egy igazi különleges Pinot Noir! Jó étvágyat kívánok!