Banános - csokoládés habsütemény
Addig eszed, míg el nem fogy...
Ki ne szeretné a finom habos süteményeket? Már egy esetben: Ha éppen nem túl édes, nem túl tömény és nem túl vajas. Ezek a kombinációk nálam nagyon nem jönnek be, de ízlés kérdése.
Sokszor lehet venni nagyobb üzletekben (hyper-supermarketekben) mindenféle előrecsomagolt süteményt. Ha jót akartok, inkább hagyjátok ki. Egyrészt:
- ezek a sütemények van, hogy több hétig elállnak (???)
- másrészt amint megkóstolod őket, semmi mást nem érzel, csak műanyag, vajas ízt.
Nincs kedved sütni? Nincs kedved órákig mókolni a konyhában? Mielőtt megvennéd ezeket a készre gyártott cukorkészítményeket, először is próbáld ki az alábbi receptet! Olcsó, könnyű, és finom! Nem fogod megbánni!
Egy másik süteményből ihlettem (nosalty.hu-ra hivatkoznék), de kicsit felturbózva.
Hozzávalók (ha sokan vannak 6+ fő és nagy sütievők, mindent érdemes dupla adaggal csinálni, mert ebből nem olyan sok lesz. De ha csak 3-4 fővel számolunk és mindenki pár szeletet eszik csak, akkor elég ez az adag.)
A mártogatáshoz, plusz töltelék:
20 dkg babapiskóta 3 dl főzött kávé, vagy instant, én főzöttel csináltam, finomabb. Kis cukrot lehet bele tenni, én nem tettem, szerintem felesleges. Ha van esetleg kisgyerek, akkor kakaóba mártsd inkább, mert a koffeintartalom benne marad. 2 evőkanál sütőrum, vagy igazi rum, én azt tettem bele, intenzívebb. A csokihabhoz 0.5 l növényi habtejszín (cukrozott), mindenképp Hullala, ez az egyetlen, aminek szerintem nincs műíze esetleg Parmalat… 1 púpozott evőkanál porcukor 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (holland a legjobb, de lehet másik is) 1 csomag vaníliás cukor 1 db banán A csokimázhoz 1 púpozott evőkanál porcukor 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor 3 evőkanál víz 5 dkg vaj (nem margarin, rendes teavaj)
Elkészítés módja:
Előveszünk egy nagyobb, magasabb falú tepsit, vagy négyszögletes süteményes tálat, ebbe fogjuk majd lerakni a piskótákat.
A babapiskótákat egyesével belemártjuk a kávéba, kb 2 másodpercig benne is hagyjuk, hogy jól felszívja magát. Viszont azért figyeljünk arra, hogy ne ázzon el! Utána egyesével szorosan egymás mellé tesszük. Ha ez megvan, felverjük a tejszínhabot habverővel egy magas falú edényben, jó pár percig kell verni, hogy kemény legyen a hab, egészen addig, hogy a tálat megdöntve meg se mozduljon! Ha nem mozdul, akkor jó. Hozzáadjuk a hozzávalókat, majd szépen elkeverjük vele, akár a habverővel is, 1-2 perc alatt. Ezt a habot rásimítjuk egyenletesen a piskótákra. A banánt vékony karikákra vágjuk, rátesszük a habra, úgy, hogy kicsit bele is nyomkodjuk. A csokimázat egy teflon edényben (vagy amiben nem ég le annyira) kevergetjük takarék lángon, a víz lehet több, kevesebb is, lényeg, hogy egy olyan állagot kapjunk, hogy lehessen csurgatni rendesen. Ha ez készen van, akkor még melegen rácsurgatjuk a süteményre. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk mandulával, de lehet üresen is hagyni.Ki ne szeretné a csokis-habos dolgokat? Már abban az esetben, ha nem túl tömény, vagy vajas, vagy édes... e három kombinációt nem bírom egyáltalán, a sütemény nálam úgy tökéletes, ha könnyű és habos.