Csirkepörkölt a minden

Csirkepörkölt máshogy- teremtsd meg a feltételeket!

Sziasztok!

A mai napon egy egyszerű csirkepörköltet készítettem el. Hétvége lévén általában megkívánjuk a húsos ételeket. Az eredmény fantasztikus, a fotó nem a legjobb, de az ízvilága valami isteni... Ajánlom, próbáljátok ki ti is, csirkepörköltet mindenféle házi finomsággal, lényeg, hogy ne legyen benne semmi mesterséges, kivéve az, amit nem tudunk elkerülni, ugye a szokásos. Az ízesítés is csak házi készítésű fűszerekkel történjen. A végén garantáltan meg fogtok lepődni! Hogyan készítsd el? Tartsd be az alábbi lépéseket pontról pontra: 

Hozzávalók (4 főre) : 

- 1 kg egész csirkecomb (felső alsó egyben), külön is megveheted, de nem ajánlom, mert drágább. Ha külön veszitek meg, akkor így kérd: 0,5 kg alsó, és 0,5 kg felső csirkecomb. /termelői piacon vásárolj, vagy hentesnél, semmiképpen sem hyper-supermarketekben/

- 1 db kicsi paradicsompüré

- majoranna

- 1 csomag szarvacska tészta (4 tojásos)

- 1 kis doboz magyar tejföl

- sütött sertészsír

- 3 kisebb fej, vagy 1,5 nagy fej vöröshagyma (ha marad, csomagoljuk el alufóliában későbbi felhasználásra)

- 1 db sárga paprika

- 1 db hegyes erőspaprika

- 3 gerezd magyar fokhagyma (pl. makói), vagy saját termesztésű fokhagyma

- 2 db magyar paradicsom

- házi készítésű paprikakrémünk (lásd: egyéb recept)

- sima csapvíz

- fűszerek: saját termesztésű petrezselyem (termesztése: lásd külön cikk), saját termesztésű bazsalikom, őrölt      fekete bors, parajdi só (beszerzése: bio üzletek)

 

Az elkészítés menete: 

Először feldaraboljuk a hozzávalókat. (hagymát kisebb kockákra vágjuk, paradicsomot, paprikát karikára, a fokhagymát kis kockákra, itt fontos ügyelni arra, hogy nagyon kicsi legyen, hogy el is főjön. Dolgozhatunk fokhagymanyomóval, de így kevésbé marad bent az íze, ezért javaslom a darabolást).

A csirkecombokat kettévágjuk a felső combja alatt egy kicsivel ha elkezdjük vágni srégen, egyből ketté tudjuk szelni a combot alsó és felső részre. Ha külön vettük, akkor ezzel nincs dolgunk. Megmossuk őket alaposan.

Érdemes megfigyelni, hogy ha valóban háztáji csirkét tudtunk vásárolni, akkor a rajta lévő sárgásság nem jön le a vízzel együtt, hanem rajta marad, hisz alapvetően sárga a bőre. Ez amiatt van, hogy kukoricával etették. Ha a sárgásság a víz alatt vagy akár a sózással lejön, akkor gyanakodhatunk arra, hogy az adott csirke nem látott kukoricát, pusztán beszínezték kurkumával a jobb eladhatóság miatt. Sajnos ez nagyon gyakori marketingstratégia, hogy a csirkecombot drágábban, háztájiként tudják eladni. Mindenesetre ha már így jártunk, főzzük meg az ételt, de aztán egy következő alkalommal mindenképpen reklamáljuk meg a problémát, vagy vásároljunk máshol.

Egy evőkanál sertészsírt elkezdünk melegíteni a legnagyobb fokozaton. Figyelj arra, hogy ha gáztűzhelyed van, akkor lassabban lesz meleg a zsír, míg a villanytűzhely esetén akár 25-40 másodperc alatt sisteregni fog a zsír a lábosban. 

Milyen lábost használj? Javaslom, ennél az ételnél felejsd el a teflont és egyéb serpenyőket, egyrészt a terjedelme miatt egy mélyebb űrtartalmú fazékra van szükség, másrészt pedig az étel lényege a pirítás lesz, ezért a teflon helyett, -mivel visszatartja a hőt- érdemes egy sima egyszerű, magasfalú lábost alkalmazni.

Ha a zsír elkezd pattogni, akkor már látszik, hogy nagyon forró. Ezt az időpontot mindenképp várd meg, különben nem megfelelően fog záródni a csirke íze a combokban és ki fog főni. Ha levet enged, akkor viszont főni fog, és mi nem ezt akarjuk. 

Ha ezt a hőfokot elérted, akkor hirtelen tedd bele a combokat és forgasd össze gyorsan egy fakanállal. Figyelj, hogy oda ne égjen, inkább csak piruljon. Lehet, hogy pattogni, sisteregni fog, de ez nem baj, ennek az ételnek ez a lényege. Ha mégis hirtelen elkezdene égni, akkor húzd félre és kicsit vedd le a hőfokot, majd húzd vissza. 

Jó pár másodpercig így pirítjuk, amíg jó pirult színe nem lesz. Ha ezt elértük és kellően jó illat van a konyhában, akkor egy másik tálba kiszedjük a combokat. A lábosban maradt egy kis zsír, amibe kellően belesült a csirke íze. Ebbe tesszük bele a felkockázott vöröshagymát, majd ezt is lepirítjuk. Itt már azért kicsit vedd lejjebb a fokozatot, nem lesz jó, ha odaég a hagyma, de azért piruljon rendesen. Ha már látod, hogy üveges, 1 perc elteltével körülbeül, akkor hozzáadod a fokhagymát, amit szintén kicsit lepirítasz. Itt is nagyon vigyázz, mert a fokhagyma könnyen odaég! Ha ez is megvan, akkor hozzáadsz egy kicsit a házi paprikakrémből (1 teáskanálnyi), illetve hozzáadjuk a paradicsompürét. Ezt is kicsit lepirítjuk, körülbelül 20-30 másodpercig. A pirításokkal nem kell szórakozni, ahogy jön, épp olyan gyorsan, nehogy bármi is megégjen. Levesszük takarék lángra. 

A felkarikázott zöldségeket hozzáadjuk, ezzel is átforgatjuk. 

Ha mindez megvan, akkor tegyük vissza a kiszedett csirkecombokat. Párszor átforgatjuk ezt is, majd felöntjük minimális vízzel. (ahogy ellepné a csirkéket, kicsit alatta legyen a víz). Ez után jön a fűszerezés. Hozzáadjuk a sót, borsot, majorannát ízlés szerint. 

Lefedjük egy fedővel és kis rést hagyunk a fedő és a lábos között. Tegyük vissza egy kicsit nagyobb lángra, de ne a maximumra, ezen főzzük további 20-30 percig, tűzhelytől függ. Akkor van kész, ha beleszúrunk egy villát az egyik combba és omlósnak érezzük. Ha készen van, akkor lekapcsoljuk. 

Közben kifőzzük a szarvaska tésztát egy másik edényben, kevés sóval. Ne főzzük meg teljesen puhára, hogy szétessen, inkább csak olyan roppanósra, (én így szeretem, bár ízléstől függ). A tésztát- miután kész- , leszűröm, kiteszem egy tálba és nagyon minimális (2-3 csepp olívaolajat öntök rá), hogy ne száradjon meg. Ezzel átkeverem egy villával. 

Tálalás: tányér közepére szedjünk a tésztából, tegyünk rá elegendő mennyiségű combot, szaftot, külön hegyes erős karikát vágunk rá, majd ízlés szerint tejföllel csurgatjuk le. Az ablakunkból petrezselymet vágunk hozzá, ezzel szórjuk meg. 

Borajánlás: Villányi Bognár Cabernet Savignon (száraz vörösbor) 2017

"Egy kiemelkedő évjárat kiemelkedő Savignonja. Közepes test, gyümölcshangsúly és kerekség Villányból. A bor piros és feketebogyós ízvilágát az elegáns tölgyfa fűszeressége színesíti. "

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!