Gyöngyöző húsleves csirkefarhátból, aprólékból

Húslevesednek nincs íze? Netán zacskós levessel szórakozol? Ha ezt megkóstolod, ennek vége!

Gyöngyöző húsleves csirkefarhátból, aprólékból

 

leves.jpg

A húsleves úgy jó igazán, ha kellőképpen sárga és gyöngyözik. Az íze nem hasonlítható semmilyen zacskós instantleveshez, semmilyen gyorsan főzött zöldségleveshez. A húslevest többféle húsból készíthetjük, főzése ideje a hústól függ. Én most csirkefarhátból, illetve csirkeaprólékból készítettem (szárny, nyak, láb, zúza, szív volt a csomagban, amit hentesnél vásároltam). 

Hozzávalók (4 főre) :

- 2 db csirkefarhát, csirkeaprólék (2 db láb, 4 db nyak, 1 db zúza, 1 db szív), viszont annál jobb, minél több hús kerül bele!

- 5 db nagyobb sárgarépa gerezdekre vágva

- 2 db petrezselyemgyökér, plusz a zöldje is

- 1 db zeller 

- kurkuma

- egészbors

- parajdi só

- 1 fej vöröshagyma (nem kell megpucolni, csak a külső héját szedjük le)

- 1 db paradicsom

- 1 gerezd fokhagyma

- lestyán

Elkészítés menete: 

A húsokat alaposan mossuk meg, távolítsuk el róla a felesleges részeket. Pl: lábról a körmöket, zsírosabb részeket, a bőr egész nyugodtan maradjon, hisz nagyon jó ízt fog neki adni. 

A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát kivéve, a hagymának csak a külső borítását szedjük le. Ez azért kell, mert a hagymahéj nagyon szép színt ad a levesünknek. A zellert negyedbe vágjuk, a répákat gerezdekre, a petrezselyemzöldet összekötjük kis cérnával egy csokorba. (ha szereti mindenki, akkor nem szükséges). 

A vöröshagymát és a fokhagymát nem vágjuk el. 

A húst feltesszük főni a zellerrel, hagymával, fokhagymával, petrezselyemgyökérrel egy lábos vízben. A vizet addig engedem, hogy jól ellepje. Nagyon alacsony fokozaton főzzük, villanytűzhely esetén 3-4-es fokozat, nem szabad felforrnia, ezért fedőt se tegyünk rá semmiképp! 

Ezt nyugodtan így hagyhatjuk egy jó ideig. Kb 30 perc után nézzünk rá, a tetején képződött habot szedjük le kanállal egy külön edénybe és dobjuk ki. Be lehet fűszerezni, ízlés szerint, lestyánból keveset ajánlok, mert intenzív az íze, mehet bele a borsbóll 6-8 szem is, a paradicsom mehet egészben, só szintén ízlés szerint, érdemes megkóstolgatni a levet közben, illetve kurkuma, ebből egy egész kevés kell, épp csak a színe miatt. 

Beletesszük a sárgarépát, petrezselyemzöldet is, és főzzük egészen addig, amíg olyan puha nem lesz, hogy egy villát beleszúrva szétomlik a hús. Én így szeretem, persze mindenki máshogy. A répákat is ellenőrizzük, hogy puha-e. 

Tálaláskor kiveszem a húsokat, zöldségeket egy külön edénybe, és a levet leszűröm. Cérnametélttel az igazi, de lehet más jellegű tésztával is enni. Ajánlok hozzá egy kis házi készítésű chilipaprikát :) Ennek a receptjét is fel fogom tenni. 

husivel.jpg

Jó étvágyat kívánok!